Saopštenje

19.02.2021.

Organizacije okupljene oko Koalicije za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja upozoravaju da su se prethodnih dana na više javnih mesta u Beogradu pojavili uznemirujući posteri sa diskriminatornim i ksenofobičnim sadržajima i porukama uperenih protiv izbeglica i migranata koji borave u Srbiji. Na posterima kojima su bili oblepljeni izlozi pojedinih lokala na Zelenom vencu i vozila gradskog prevoza nalaze se neprimerene fotografije sa porukama koje šire paniku i osećaj hostilnosti i agresije prema pripadnicima ove društvene grupe. Neki od postera sadrže i izuzetno uznemirujući sadržaj, poput fotografije teroriste koji u rukama drži odsečenu ljudsku glavu ili scene masovnog fizičkog obračuna na nepoznatoj lokaciji. Fotografije prate i uznemirujuće grafičke ilustracije – siluete terorista koji nose oružje, zatim isečci iz različitih medijskih objava o krivičnim delima koje su navodno počinile izbeglice i migranti. Na posterima su istaknute i antimigrantske parole poput ”Stop naseljavanju migranata”, ”Stop lažnim izbeglicama”…

Na žalost, u poslednjih godinu dana u Srbiji je primetan nagli porast ksenofobičnog sentimenta čiji su glavni zagovarači i podstrekači ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe, pokreti i organizacije. Uzimajući u obzir da su strahovi od terorizma i islamizacije neki od najjačih generatora predrasuda kada su u pitanju izbeglice i migranti poreklom iz arapskih zemalja, pomenute grupe i ekstremno nacionalistički orijentisani pojedinci, u želji da manipulišu stanovništvom, izjednačavaju ljude koji beže od ratova i progona sa islamskim fundamentalistima, što dalje vodi ka strahovima od promene kompletnog verskog i kulturnog identiteta sredine u koju dolaze.

Upozoravamo da su za stvaranje i reprodukciju ksenofobičnih uverenja najzaslužniji neograničen on- line prostor dostupan sve većem broju ljudi, pojedini mediji, ali i institucije koje tolerišu nedopustivo ponašanje desničarskih organizacija i pojedinaca. Zato pozivamo nadležne organe da utvrde ko je kreator i distributer ksenofobičnih postera i sličnog uznemirujućeg štampanog materijala i da ih adekvatno sankcionišu. Podsećamo da posledica ksenofobije nije samo porast zločina iz mržnje prema pripadnicima jedne društvene grupe, nego i urušavanje kompletnog sistema vrednosti zasnovanog na poštovanju ljudskih prava. U atmosferi ksenofobije žrtva nikada nije samo pojedinac ili društvena grupa koja je neosnovano označena kao ”pretnja” za stanovništvo, nego upravo to stanovništvo koje usled manipulacije postaje sučesnik u širenju rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danish Refugee Council (DRC), Indigo, Mreža psihosocijalnih inovacija (PIN), Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT) i Refugee Aid Serbia (RAS).

NAPOMENA: U prilogu šaljemo fotografije postera koje su prethodne nedelje snimljene na Zelenom vencu u Beogradu i u autobusu GSP-a broj 27E. Prilikom objavljivanja fotografija, najlepše vas molimo da ih potpišete – Arhiva: CRPC.